Nieuws & Media . 9 Algemeen 9 Power Up voor stimulans duurzaamheid en innovatie

Power Up voor stimulans duurzaamheid en innovatie

5 oktober 2023 | 18 luchtvaart- en mobiliteitspartijen ondersteunen de introductie van elektrische regionale luchtvaart!

Deze week ondertekende Lelystad Airport samen 17 luchtvaart- en mobiliteitspartijen een Memorandum of Understanding om gezamenlijk de weg vrij te maken voor de introductie van elektrische regionale luchtvaart!

‘Met Power Up gaan we een stap verder om duurzaamheid en innovatie te stimuleren’, aldus Jan Eerkens, CEO Lelystad Airport.

De introductie van elektrische regionale luchtvaart (electric Regional Air Mobility of eRAM)* faciliteren en versnellen. Een groep van 18 luchtvaart- en mobiliteitsorganisaties, die samenwerken onder de naam Power Up, heeft zich vandaag gecommitteerd aan de ondersteuning van een nieuwe propositie om efficiënt, CO2-arm en gemakkelijk te reizen tussen, en naar, regionale luchthavens. Door het ondertekenen van een Memorandum of Understanding zijn Eindhoven Airport, Groningen Airport Eelde, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Rotterdam The Hague Airport, Royal Schiphol Group, samen met de ASL Group, LUCY, KLM, Evia Aero, Maeve, Vaeridion, VoltAero, de Nederlandse Spoorwegen, Deloitte, M3 Consultancy, NACO, en Royal NLR overeengekomen om gezamenlijk de weg vrij te maken voor de introductie van elektrische regionale luchtvaart.

De partners willen gezamenlijk passagiersprocessen ontwikkelen en operationele luchthavenprocessen op elkaar afstemmen. Testvluchten staan ook op het programma om verschillende elektrische vliegtuigtechnologieën te onderzoeken. De Power Up-partners uit verschillende landen brengen kennis bij elkaar zodat het project aansluit op toekomstige technologische ontwikkelingen en regelgeving. Deze kennis staat ook centraal bij de ontwikkeling van elektrische regionale luchtvaart als onderdeel van toekomstige deur-tot-deur mobiliteitsoplossingen.

Power Up is in 2021 gelanceerd door de grootste regionale luchthavens in Nederland met steun van de Royal Schiphol Group, KLM en een kleine groep van andere partners. Binnen het project Power Up willen de luchthavens kennis opdoen van de haalbaarheid, potentie en afhandeling van elektrische vluchten. De afgelopen periode is benut om de haalbaarheid en relevantie te bestuderen van nieuwe elektrische vliegtuigtechnologieën voor markten, het milieu en maatschappij te beoordelen. Door de overeenkomst van vandaag komt de introductie van elektrische regionale luchtvaart dichterbij. Hierdoor kunnen regionale verbindingen op een kosteneffectieve, milieuvriendelijke en flexibele manier worden verbeterd.

Regionale luchthavens die betrokken zijn bij Power Up streven ernaar om tegen 2026 operationeel klaar te zijn, met partners een goed product voor passagiers te hebben ontwikkeld zodat daarna de eerste elektrische commerciële passagiersvluchten georganiseerd kunnen worden.

De overeenkomst is getekend voor een periode van 2 jaar met de optie tot verlenging.

*elektrische regionale luchtvaart (eRAM) betekent de uitvoering van commerciële passagiersvluchten door vliegtuigen met 9 tot 50 zitplaatsen met elektrische motoren die worden aangedreven door batterijen, een hybride-elektrische of een waterstof-elektrische aandrijflijn op afstanden van 150 tot 750 km.