Nieuws & Media . 9 Algemeen 9 Artikel in De Stentor: Op reis vanaf Lelystad Airport: zo gaat dat straks in zijn werk

Artikel in De Stentor: Op reis vanaf Lelystad Airport: zo gaat dat straks in zijn werk

13 april 2025 | Door Paolo Laconi

Na jaren van vertraging beslist het kabinet dit jaar over het lot van Lelystad Airport. Stel dat het licht op groen gaat: hoe ziet reizen vanaf het vakantievliegveld er dan uit? Verslaggever Paolo Laconi pakt zijn koffer en neemt je mee.

https://www.destentor.nl/home/op-reis-vanaf-lelystad-airport-zo-gaat-dat-straks-in-zijn-werk~a3000e7b/

Stap 1: De reis naar het vliegveld

Onze reis naar Lelystad Airport verloopt vandaag per auto. Na een rit van een uur doemt de karakteristieke rood-witte verkeerstoren van de luchthaven op tussen de Flevolandse akkers.

We zijn er.

Het parkeren van de auto is geen probleem; de enorme parkeerplaats is vandaag uitgestorven. Maar dat zal straks anders zijn. Lelystad Airport ligt centraal en is vanuit alle windstreken eenvoudig aan te rijden. Op drukke dagen zullen veel van de 2660 plekken bezet zijn.

© Freddy Schinkel

„Lang parkeren kan op het grootste gedeelte van het parkeerterrein”, vertelt commercieel manager Jim van Velzen, die ons rondleidt. „Je kunt hiervoor online een plek reserveren. Dichter bij de passagiersterminal hebben we kort parkeren, kiss & ride en enkele taxistandplaatsen.”

Ook aan de ov-reiziger is gedacht. De regionale buslijn tussen Lelystad en Harderwijk stopt straks pal voor de luchthaven. Wie met de trein naar Lelystad Centrum reist, neemt voor het station de Airport Express. Deze elektrische bus brengt reizigers via een vrijliggende busbaan in een kwartier naar het vliegveld. De uitstapplaats is direct naast de terminal.


© Freddy Schinkel

Stap 2: Inchecken, bagage en security

Met onze koffer in de hand wandelen we de terminal binnen. Het gebouw van hout en glas oogt uitnodigend, vooral nu de zon volop schijnt en de hal in het fraaie lentelicht baadt. Het is ontworpen als een stationshal.

© Freddy Schinkel

Tussen de houten pilaren komt straks een Albert Heijn to go. „Er komen ook wat tafels en stoelen, zodat je rustig een kop koffie of een broodje kunt nemen”, vertelt Van Velzen.

Achter in de terminal staan negen selfservice-incheckzuilen. Wie thuis nog niet heeft ingecheckt, kan dat hier alsnog doen. Het is in een paar tellen gepiept.

© Freddy Schinkel

Vijf passen verderop is de bagage drop-off. Er zijn vier afgiftepunten naast elkaar. Ook het inleveren van je koffer doe je zelf. Er komt geen medewerker aan te pas.

Je legt je koffer op de band en scant je boardingpass. Is je koffer te zwaar, dan moet je ter plekke betalen. Klopt het gewicht, dan rolt er een label uit dat je om het handvat doet. Een druk op de knop en hup, je koffer wordt ingenomen.

© Freddy Schinkel

„Aan de andere kant van de muur staat een robotkarretje klaar”, legt Van Velzen het proces uit. „Die rijdt de koffer naar de securityband waar die wordt gescand op verboden inhoud. Aan het einde van de band pakt de robot de koffer op en brengt het naar de bagagekar die naar airside rijdt. Daar laden medewerkers de koffers in het vliegtuig.”

We lopen terug naar het centrale gedeelte van de terminal. Tijd om door de poortjes naar de beveiliging te gaan. Normaliter het moment om afscheid te nemen.

„Geen Hello Goodbye-achtige taferelen zoals je weleens op Schiphol ziet”, zegt Van Velzen. „Reizigers die vanaf Lelystad vertrekken, gaan vooral op vakantie naar Zuid-Europa en zijn na een paar weken weer thuis. Hier is geen sprake van emotioneel afscheid van familie of geliefden die voor lange tijd naar de andere kant van de wereld vliegen.”

© Freddy Schinkel

‘All gates’ staat op een geel bordje boven een grote draaideur. We gaan door een glazen poortje dat opent zodra je de boardingpass scant. Als we door de draaideur zijn, komen we bij de beveiliging.

Drie securitybanden staan in lijn naast elkaar. Hier leg je de handbagage op de band voor controle en loop je zelf door een scan. Na de beveiliging kom je in het verblijfsgedeelte.

„Door het raam zie je je vliegtuig al staan”, vertelt Van Velzen. „Kijk je door het andere raam, dan zie je je auto op de parkeerplaats. De enorme omvang van Schiphol vinden mensen vaak spannend. Hier parkeer je je auto en als je wilt, zit je binnen een halfuur in je vliegtuig. Dat is het mooie van zo’n kleine luchthaven.”

Stap 3: Wachten op vertrek

Alle officiële handelingen zijn verricht: we zijn ingecheckt, de bagage is afgegeven en we zijn probleemloos door de beveiliging gekomen. We hebben nu wat tijd over voordat onze vlucht naar de zon vertrekt. Wat is er zoal te doen?

Even wat laatste spulletjes kopen bij Flavorites is een mogelijkheid. „Een winkel waar je de laatste gadgets voor je vakantie kunt halen”, zegt Van Velzen. „Een parfummetje, slippers, een koptelefoon, tijdschrift, boek of krant, of iets anders wat je misschien vergeten bent.”

© Freddy Schinkel

Even verderop zit café No Time to Waste, voor een kop koffie, een drankje of een broodje. Wij hebben trek in iets warms en lopen de brede trap op naar de eerste verdieping. Daar treffen we Foodmarket Hier, met drie verschillende markets: salades, bakkerij en burgers.

„Veel producten komen uit de directe omgeving,” legt Van Velzen uit. „Een harde eis die we aan de horeca-exploitant stellen. Als je hier aardbeien koopt, dan staat er een bordje bij met ‘Deze aardbeien komen van het land van boer Jos, 2 kilometer verderop’. Hoe lokaler, hoe beter.”

Nadat we ons eten op hebben, zoeken we een plek om de resterende tijd te doden. Keuze genoeg: overal staan speels opgestelde leren loungebanken. De uitstraling is behoorlijk chic. „We zijn er best blij mee; deze zitjes zijn mooier en comfortabeler dan die op Schiphol.”

© Freddy Schinkel

We kiezen voor een plek aan een lange tafel voor het raam. Wat opvalt: er zijn amper stopcontacten. Hoe laad je hier je mobiel op? „Dat is inderdaad een punt van aandacht dat we waarschijnlijk nog aanpassen. Het is nu wel erg karig.”

Acht jaar geleden, toen het interieur werd besteld, was de noodzaak van overal beschikbare stroom blijkbaar minder groot.

Het uitzicht maakt veel goed. Voor onze neus strekt de 2400 meter lange start- en landingsbaan zich uit. Een klein Cessna-vliegtuig maakt een aanloop en stijgt op. Straks kun je hier de Boeing 737 en Airbus A320 zien landen en opstijgen. Een spectaculair gezicht.

Stap 4: Naar het vliegtuig

‘Beste passagiers van vlucht FL2026 met bestemming Málaga: u kunt nu boarden.’ In gedachten horen we deze mededeling door de wachtruimte schallen. Snel pakken we onze handbagage en begeven ons naar de gates. De brede trap af, rechtsaf door de schuifdeuren en we zijn er. Daar staat ons vliegtuig, bijna met zijn neus tegen de gevel.

Er zijn vier gates, waarvan één voor bestemmingen naar niet-Schengenlanden. „Denk aan populaire vakantiebestemmingen zoals Turkije, Egypte en Tunesië”, zegt Van Velzen. „Ga je daar naartoe, dan voert de marechaussee een paspoortcontrole uit bij de gate.”

© Freddy Schinkel

We tonen onze boardingpass en lopen naar buiten. Een paar stappen over een zebrapad en we staan naast ons vliegtuig. We klimmen via een trap naar binnen en nemen plaats aan het raam. Aan de overkant glimt de rood-witte verkeerstoren in het zonlicht.

Langzaam komt het vliegtuig in beweging. Geen twintig minuten taxiën zoals op Schiphol: binnen een paar minuten staan we op de startbaan. Ready for take off.

 


Lelystad Airport: de ontknoping

Gaat Lelystad Airport wel of niet open? In 2025 valt het besluit en bij de Stentor volg je de ontknoping op de voet.
Verslaggever en specialist Paolo Laconi maakt een unieke reeks verhalen over Lelystad Airport, het vliegveld dat al jaren de tongen losmaakt.
Lees meer